Skrzynia M4
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
-
- Model: ND
Dobrzy Ludzie
Jestem nowym posiadaczem ND.
Wiem, że jest problem ze skrzynią biegów.
Przeczytałem forum i nie mogę zrozumieć która skrzynia jest ok. Ja mam oznaczenie M4, kolega ma M3. Na forum można przeczytać o oznaczeniu V.
Może mi ktoś to wytłumaczyć i podpowiedzieć jak sprawdzić którą mam skrzynię. Będę mega wdzięczny.
Przeczytałem forum i nie mogę zrozumieć która skrzynia jest ok. Ja mam oznaczenie M4, kolega ma M3. Na forum można przeczytać o oznaczeniu V.
Może mi ktoś to wytłumaczyć i podpowiedzieć jak sprawdzić którą mam skrzynię. Będę mega wdzięczny.
- Załączniki
-
- IMG_0611.jpeg (1.26 MiB) Przejrzano 574 razy
-
- IMG_0620.jpeg (446.25 KiB) Przejrzano 574 razy
- grzes
- Model: NA
- Wersja: 93' LE
- Kontakt:
Nie ma złotego środka w postaci rewizji skrzyni w ND.
Każda czy to M3, czy M6 się sypie, tylko w różny sposób i z tendencją do innych przełożeń.
Te z niższymi rewizjami poddają najszcześciej bieg 2-3, rzadziej 4. I są bardziej spektakularne, bo stają wmiejszy i się zrywają.
Te wyższe rewizje poddają częściej 4,6 bo 6 to wałek sprzęgłowy, częściej zaczną najpierw huczeć lub wyć, i jak nie zostanie to wyłapane to rozpruje wałek pośredni z kołami stałymi.
Każda czy to M3, czy M6 się sypie, tylko w różny sposób i z tendencją do innych przełożeń.
Te z niższymi rewizjami poddają najszcześciej bieg 2-3, rzadziej 4. I są bardziej spektakularne, bo stają wmiejszy i się zrywają.
Te wyższe rewizje poddają częściej 4,6 bo 6 to wałek sprzęgłowy, częściej zaczną najpierw huczeć lub wyć, i jak nie zostanie to wyłapane to rozpruje wałek pośredni z kołami stałymi.
NA BRG 95'/ NA 93’/ 95' 1.8T/ Rx8 HP/ NC 1.8+/ Rx8 HP/NB Mazdaspeed 300+/ Rx8 40th /ND SkyFreedom / Rx8 R3/ ND Sky RF AT+
90’ Cosmo 20B/ 93' NA/ 80' RX7 FB/ 77'RX4
https://www.facebook.com/machinedperformance
90’ Cosmo 20B/ 93' NA/ 80' RX7 FB/ 77'RX4
https://www.facebook.com/machinedperformance
- MMRS
- Donator
- Wersja: SkyFreedom
Masz skrzynię z 15 roku, czyli raczej nie wymieniana.Darek Hunter pisze: ↑14 sty 2025, 23:27Dobrzy Ludzie
To poniżej dziwnym trafem siedzi w mojej białej ND
M4 czy M3 to w tym przypadku nie ma dla Ciebie znaczenia.
M4ki szły na EU a M3 na US (o ile moje informacje są rzetelne). Nie zawracaj sobie głowy skrzynią, ciesz się autem, a jak pierd….nie to kupisz używkę, wymienisz i będziesz dalej latał.
-
Bardzo serdecznie wszystkim dziękuję za pomoc. A co do zdjęcia naklejki z Internetu to niesamowity zbieg okoliczności . Potwierdza się, kolegi Miata z naklejką M3 jest ze Stanów.
- meewosh
- Wersja: 2.0 '15
Mam ND z 15r i chyba największym przebiegiem w PL. Serwisy w ASO do końca i nie ma wzmianki o wymianie skrzyni. Tylko jedna wymiana oleju. Widocznie ktoś jeździł bardzo rekreacyjnie.
Ale.
Jest to moja 5ta Mx5tka i dwójką na zimno chaczy jak w każdej poprzedniej za to pierwsza która nie bierze w ogóle oleju.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ale.
Jest to moja 5ta Mx5tka i dwójką na zimno chaczy jak w każdej poprzedniej za to pierwsza która nie bierze w ogóle oleju.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Było sobie NB ... viewtopic.php?f=22&t=17700&hilit=meewosh
Jest sobie NA ... viewtopic.php?f=22&t=25585&p=450826&hilit=meewosh#p450826
Było sobie NB ... viewtopic.php?f=22&t=17700&hilit=meewosh
Jest sobie NA ... viewtopic.php?f=22&t=25585&p=450826&hilit=meewosh#p450826
- MMRS
- Donator
Niemniej pilnuj poziomu oleju, one popijają na zimno, kiedy często a krótko latasz oraz kiedy kręcisz bardzo wysoko.meewosh pisze: ↑20 sty 2025, 14:19Mam ND z 15r i chyba największym przebiegiem w PL. Serwisy w ASO do końca i nie ma wzmianki o wymianie skrzyni. Tylko jedna wymiana oleju. Widocznie ktoś jeździł bardzo rekreacyjnie.
Ale.
Jak silnik się dogrzeje i nie wchodzisz za często na czerwone to nie pobiera.
Od strony kierowcy trzeba patrzeć przy ścianie grodziowej. Pomiędzy ścianą a silnikiem powinieneś ją dojrzeć.
@meewosh
Moja ND z 2016 ma 202 kkm i skrzynia jest z 2016. Jednak nie jestem w stanie powiedzieć czy nie była już wymieniana. Podobnie jak u ciebie u mnie odkąd ją posiadam delikatnie haczy na 2. Ale zakładałem, że to przez olej, ponieważ mam mieszankę motula 75w90 z 75w140.
@meewosh
Moja ND z 2016 ma 202 kkm i skrzynia jest z 2016. Jednak nie jestem w stanie powiedzieć czy nie była już wymieniana. Podobnie jak u ciebie u mnie odkąd ją posiadam delikatnie haczy na 2. Ale zakładałem, że to przez olej, ponieważ mam mieszankę motula 75w90 z 75w140.
@kolor123
Zgodnie z viewtopic.php?p=575226#p575226 skrzynia wyprodukowana we wrześniu 2015.
Tak poza tym ciekawe jak będą sygnować skrzynie z tego roku, również 5 będzie na początku?
Zgodnie z viewtopic.php?p=575226#p575226 skrzynia wyprodukowana we wrześniu 2015.
Tak poza tym ciekawe jak będą sygnować skrzynie z tego roku, również 5 będzie na początku?
- MMRS
- Donator
Ostatnio odkręciłem w białej lewarek, podejrzewałem brak oleju, ku mojemu zdumieniu było go tyle naj…e że pluło pod mieszek. Odciągnąłem Mazdowski chłam i zalałem Motula w rozsądnej ilości, IMO jedynka, która czasami wchodziła powiedzmy średnio, zaczęła pracować dużo płynniej. Takie przynajmniej odniosłem wrażenie.
-
- Wersja: SkyPasion
A ja dzis mialem dziwny problem. Tylko nie potrafie sobie uzmyslowic czy autko sie delikatnie nie toczyło. Nie chciala mi wejsc 1 wcale. Tylko do boku poszlo ale nie moglem jej wbić do przodu. Autko 2015 rok i 80k przelotu. Chyba puki cO sie nie przejmuje. Bylo to dziwne.
Ostaynio zdejmowalem nakladki pedalow. Pytanie czy podczas montazu moglem cos spartaczyc siła z pedalem sprzegla i samym sprzeglem
Ostaynio zdejmowalem nakladki pedalow. Pytanie czy podczas montazu moglem cos spartaczyc siła z pedalem sprzegla i samym sprzeglem